Γιατί οι καθαρίστριες πρέπει να νικήσουν

Έξι- εφτά χρόνια πριν, στην κατάληψη της σχολής που ήμουν φοιτήτρια, γνωρίστηκα πρώτη φορά με την κυρία Γιώτα, καθαρίστρια του κτηρίου. Προφανώς λέγαμε μια καλημέρα όταν διασταυρωνόμασταν στους διαδρόμους, αλλά ως τότε δεν είχαμε κάτσει ποτέ σαν άνθρωποι να πούμε μια κουβέντα. Ένα πρωί λοιπόν έσκασε η κυρία Γιώτα στην κατάληψη. Οι μισοί κοιμόντουσαν  και οι άλλοι μισοί είχαμε σηκωθεί για τις πρωινές δουλειές: πανό, καθάρισμα κ.λπ. Μας είπε ότι ήρθε για δουλειά μιας και ήταν εργολαβική και την πλήρωναν με την ώρα και έτσι και παίρναν χαμπάρι ότι δεν έρχεται δε θα έπαιρνε καθόλου χρήματα. Αν θυμάμαι καλά, μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 350 περίπου ευρώ τον μήνα. Ξεκινούσε κάθε μέρα στις 5μιση από το χωριό που έμενε έδινε το παρόν στα γραφεία της εταιρείας στην πόλη και ερχόταν. Της είπαμε ότι προφανώς δεν θα την αφήναμε να καθαρίσει, αλλά αν ήθελε μπορούσε να έρχεται τα πρωινά να πίνουμε καφέ μαζί. Σιγά σιγά λοιπόν αρχίσαμε να μιλάμε για διάφορα πράγματα. Μας έλεγε ότι φοβόταν μήπως πάρουν τηλέφωνο από τη γραμματεία και την «καρφώσουν» και μείνει χωρίς μεροκάματο.

Κάποια στιγμή, λίγο διστακτικά είναι η αλήθεια, μας είπε και για το μεγάλο βάσανο στη δουλειά που δεν ήταν άλλο από την κυρία Κ., καθηγήτρια και μεγάλο νούμερο. Η κυρία Κ. θεωρείται μεγάλη επιστημόνισσα, με τα βραβεία της, με τις σπουδές στα εξωτερικά, με τις χρηματοδοτήσεις της από προγράμματα και ο, τι συνεπάγεται. Η περί ου ο λόγος λοιπόν έκανε τον βίο αβίωτο στην κυρία Γιώτα. Της έκανε παρατηρήσεις προσπαθώντας διακαώς να εμπεδωθεί η εξουσία της, της μιλούσε άσχημα, την έβαζε να κάνει καθαρίζει την καφετιέρα της και να ξεσκονίζει τα ράφια στο γραφείο της, ασχέτως αν είχε 4 ορόφους να κουμαντάρει κάθε μέρα μέσα σε ένα τετράωρο.

Όταν έληξε η κατάληψη και μετά από καιρό επιστρέψαμε στη θλιβερή κανονικότητα, μια μέρα ακούσαμε την σκρόφα να φωνάζει στην κυρία Γιώτα. Ήταν η ώρα να της κάνουνε μια επίσκεψη. Λιτά και περιεκτικά το θέμα διευθετήθηκε όπως πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις. Εκείνη τη μέρα, το κτήριο μου φάνηκε πως ομόρφυνε. Ψηλώσαμε όλοι 2-3 πόντους κι ας ξέραν μερικοί πως θα χρειαστεί να κοπιάσουν λίγο παραπάνω για να πάρουν πτυχίο.

Η κυρία Γιώτα από εκείνη τη μέρα δεν άφησε κανέναν να της μιλήσει ξανά άσχημα. Κι αυτό είναι που τρέμει η ιθύνουσα τάξη και όσοι ανθρωπότυποι παρασιτούν στο απαίσιο οικοδόμημα που στύβει ανθρώπους για να βγάζει τάλιρα. Τρέμουν την καθαρίστρια, και κάθε εργάτη και εργάτρια, αν μάθει να νικάει. Τι είναι 350, 480, 700 ευρώ το μήνα; Ένα κρασί στην ταράτσα της Μεγάλης Βρετάνιας. Όταν, όμως, η αξιοπρέπειά μίας εργάτριας αρνηθεί στην πράξη να εξισωθεί με αυτόν τον αριθμό, τα νούμερα τα χάνουν και η λογική της εξίσωσης καταρρέει.

Κάθομαι και κοιτάω αυτές τις φωτογραφίες με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, τρελαίνομαι ειδικά με αυτές που ποζάρουν με τα καθαριστικά ΒΙΟΜΕ, τόση χάρη πώς να χωρέσει σε μία εικόνα. Γελάνε και φωτίζεται ο τόπος, κλαίνε και κάθε δάκρυ είναι μια κατηγορία. Πέρα από το μάθημα του αγώνα, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της επιμονής, του θάρρους – πέρα και πάνω από όλα, οι γυναίκες αυτές πρέπει να νικήσουν για να νικήσει η ομορφιά.

Άννα Β.

 

«Όταν έμαθα ότι θα χάσω τη δουλειά μου ένιωσα ότι χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια μου. Βλέπεις όταν είσαι καθαρίστρια δεν το κάνεις από επιλογή αλλά από ανάγκη. Κι εγώ να σπουδάσω ήθελα αλλά μεγάλωσα σε μια πολύ φτωχή οικογένεια και δε μπορούσα. Μετά το πρώτο ταρακούνημα αποφάσισα να παλέψω… Ξέρω συναδέλφισσα που όταν βρήκε αυτή τη δουλειά αποφάσισε να χωρίσει για να γλιτώσει από το ξύλο και μεγάλωσε έτσι το παιδί της… Εμείς τόσα χρόνια δε γνωριζόμασταν μεταξύ μας. Ούτε μια απεργία δεν είχαμε κάνει. Τώρα δεθήκαμε και κανείς δε θα υπονομεύσει την ενότητα μας. Οι συναδέλφισσές μου είναι λεβέντισσες και δεν τις αλλάζω με τίποτα.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s