θεαμα

Στην κοινωνία του θεάματος όλα εξαργυρώνονται σε θέαμα ενώ την ίδια στιγμή διαμορφώνονται απόψεις και αντιλήψεις που θα αποτελέσουν γόνιμο έδαφος για ο, τι θα ξεράσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το σύστημα θεαμάτων. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, λοιπόν και κρατικός μηχανισμός και θέαμα προς τέρψιν των πεινασμένων μας οφθαλμών.

Είναι θεαματικός ο θάνατος των χρυσαυγιτών, όπως θεαματική ήταν και η μικρή Μαρία και θεαματικός ήταν και ο Παύλος Φύσσας. Πίσω από την μόστρα της ενημέρωσης, το φερέφωνο του κάθε καθεστώτος και της κάθε δύναμης χώνει το δάχτυλο στο μυαλό μας και το αναμοχλεύει ενώ οι δακτυλικές αρθρώσεις τσουγκράνε το κρανίο μας. Μιλάμε όταν μιλάει η μουτσούνα στα δελτία των 8 και στις έγκυρες τηλεοπτικές εκπομπές και λέμε ο, τι ακριβώς έχει τακτικά καθορίσει η μουτσούνα να πούμε.

Όταν δολοφονήθηκε ο Φύσσας, η μουτσούνα συγκινήθηκε, έσπασε για το καλό παιδί που έκανε φιλανθρωπίες και όλοι οι νοικοκυραίοι, ακόμα και οι φασίστες της γειτονιάς μας εδάκρυσαν. Η μουτσούνα κατάλαβε αμέσως το λάθος που έκανε συνεχώς και σε καθημερινή βάση σχεδόν από την μεταπολίτευση και είπε φτάνει πια. Και έτσι πριν από κανα δύο μήνες, εργάτες-εργατοπατέρες, φασίστες-αντιφασίστες, Χαυγιτες-Περιανδρικοί, όλοι αδελφομένοι παρακολουθήσαμε από τον καναπέ μας την εξάρθρωση της χρυσής αυγής. Νιώσαμε τότε όλοι μια αγαλλίαση και ο Δένδιας από μισητός, έγινε αγαπητός-αποτελεσματικός υπουργός. Πατάξαμε τον φασισμό.

Όταν μέχρι και οι πιο μαχητικοί καναπεδο-αντιφασίστες βαρέθηκαν να βλέπουν τη σύλληψη του Μιχαλολιάκου και οι επαναλήψεις του ρετιρέ άρχισαν να κάνουν μεγαλύτερη τηλεθέαση, η μουτσούνα σέρβιρε τη μικρή Μαρία. Και εκεί που είχαμε ξενυχιάσει τον φασισμό από την πολλή πάταξη, ανακαλύψαμε ότι ο μεσαίωνας παίζει να ήτανε χτες και εμείς απλά να ονειρευτήκαμε ότι πέρασαν αιώνες. Η μικρή Μαρία, ξανθή και αθώα στα χέρια αυτών που φτιάξαν τα καρφιά που σταυρώσαν τον Χριστό. Εμείς και αυτοί, ξανθοί και μελαψοί, πλούσιοι και φτωχοί, φυσικοί και θετοί, μυριάδες αντιθέσεις θεσπισμένες μέσα στους αιώνες των διαφορετικών οικονομικών-κοινωνικών πλαισίων να επιπλέουν σαν κολυμπηθρόξυλα στην θάλασσα του πολιτισμένου παραλόγου. Όλα αυτά ενώ έχουμε πατάξει τον φασισμό. Και τελικά η μικρή Μαρία έχασε την οικογένεια της για να πάει πίσω στην Βουλγαρία, ίσως σε κάποιο ορφανοτροφείο, και εμείς για άλλη μια φορά χορτάσαμε συναίσθημα, φτάσαμε στην δικαίωση και κοιμηθήκαμε ήσυχοι και πολιτισμένοι. Πατάξαμε τον φασισμό;

Και σαν ξεθώριασε και το ξανθό πρόσωπο της Μαρίας, μπροστά μας η φωτογραφία με δυο μουσκλιάρηδες νεανίες με ύποπτες θα έλεγα διαθέσεις, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί τους σκεπάζει πια το μαύρο χώμα και όταν κάποιος πεθάνει όλοι ως δια μαγείας ξεχνάμε ότι πριν πεθάνει είχε ζήσει, με ο, τι αυτό συνεπάγεται. Ο θάνατος λοιπόν είναι μια σβήστρα, σβήνει ότι κάναμε όσο υπήρξαμε. Και για να γυρίσω στην αρχή του κειμένου, στην περίπτωση του Φύσσα, έσβησε το αντιφασιστικό ποιόν του, ενώ στην περίπτωση των δυο Χαυγιτών έσβησε την πίστη στο φασιστικό ιδεώδες. Και μείναμε με τους θανάτους, τις μανάδες των νεκρών και τα όνειρα που έκαναν οι πρώην ζωντανοί, αλλά προς θεού, όχι τα πολιτικά τους όνειρα, μόνο τα προσωπικά. Τα πολιτικά είπαμε, ανήκουν στην δικαιοδοσία της σβηστήρας του θανάτου. Μάλλον στο να αναλάβει το ρόλο της σβήστρας ο θάνατος, έπαιξε ακρογωνιαίο ρόλο η κοινωνία του θεάματος και οι διάφοροι κρατικοί μηχανισμοί. Έναν θάνατο σκέτο τον συνοδεύεις με πολλά, έναν θάνατο, όμως, όχι ξεκομμένο από τη ζωή της οποίας αποτέλεσε τελεία, πώς να τον κάνεις θέαμα;

Και έτσι η μουτσούνα συνεχίζει να μιλά, και το βρώμικο δάχτυλο της στο μυαλό μας ανακατεύει, ανακατεύει μη τυχόν και προλάβουμε να σχηματισουμε συνάψεις και ανακαλύψουμε ότι τα γεγονότα που μας σερβίρει δεν είναι αυτονομημένα. Μην τυχόν και σχηματίσουμε συνάψεις εξόν από αυτές που θέλει αυτή.

Χούλια Μ.

One response to “θεαμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s